Stinkend wasgoed: 6 tips

Wat is er nou fijner dan in een net gewassen bed te slapen dat lekker ruikt? Of kleding aan te hebben dat naar bloemetjes ruikt? Helaas ruikt het wasgoed niet na elke wasbeurt even fris en lekker. Soms krijgt het zelfs een muffe lucht of stinkt het. Maar hoe komt dat en wat kun je hier nou precies aan doen? Hieronder staan een aantal tips voor het vermijden van stinkend wasgoed en uitleg over de oorzaak van stinkend wasgoed. 

Hoe kan wasgoed gaan stinken? 

Veel mensen hebben er weleens last van: stinkend wasgoed. Maar wat is nou eigenlijk de oorzaak van stinkend wasgoed? Dit kunnen verschillende dingen zijn. Als je het wasgoed te lang vochtig in de wasmand of in de wastrommel laat liggen, gaat het stinken. Het kan ook zijn dat je te weinig wasmiddel hebt gebruikt of geen gebruik hebt gemaakt van wasverzachter. Een laatste oorzaak die minder vaak voorkomt is een vieze wasmachine. Ook dit kan de reden zijn van stinkend wasgoed. 

Voorkom stinkend wasgoed met azijn 

Als je kleding erg stinkt voordat je het in de wasmachine doet, bestaat er een kans dat het blijft stinken na het wassen. Je wasmachine moet normaal gesproken makkelijk geuren kunnen verwijderen. Soms lukt dit niet helemaal en in dat geval kun je een kopje azijn gebruiken. Als je een kopje witte azijn bij in de wasmachine doet voor het wassen, worden alle geuren helemaal verwijderd. Azijn is ook een goed hulpmiddel om je was buiten te kunnen drogen. 

Leg geen natte kleding in de wasmand 

Voordat je gaat wassen, heb je waarschijnlijk al een hele wasmand vol met kleding gespaard. Het is belangrijk om geen natte kleding in de wasmand te stoppen. Dit levert al snel bacteriën en schimmels op, wat de geur ook niet positief beïnvloed. Denk bijvoorbeeld aan natte handdoeken die op de grond van de badkamer liggen. Het is niet handig om deze lang te laten liggen of in de wasmand te stoppen. Probeer dit wasgoed dan ook zo snel mogelijk te wassen, zodat de bacteriën en schimmels geen kans krijgen. 

Haal kleding snel uit de wastrommel 

Als het programma van de wasmachine klaar is, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk het schone wasgoed eruit haalt. Doe je dit niet, dan heeft het zowel voor de kleding als voor de wasmachine gevolgen. De kleding gaat stinken als je het lang in de wastrommel laat liggen. En aan de binnenkant van de wasmachine kan schimmel gaan zitten als je het wasgoed te lang laat liggen. Het kan een keer gebeuren, maar probeer dit zo vaak mogelijk te voorkomen! Zo kan zowel je wasgoed als de wasmachine goed luchten en blijft het allebei fris en fruitig. 

Gebruik voldoende wasmiddel en wasverzachter 

Stinkend wasgoed kan ook komen doordat je te weinig wasmiddel hebt gebruikt en misschien geen wasverzachter gebruikt. Wasverzachter hoef je niet per se te gebruiken, maar het geeft je wasgoed wel een heerlijk frisse geur. Als je wasverzachter gebruikt, krijg je vrijwel nooit last van stinkend wasgoed. Gebruik ook voldoende wasmiddel. Wanneer je te weinig wasmiddel gebruikt kan het wasgoed niet optimaal schoon worden. Zo blijven nare geurtjes waar je vanaf wilt ook zitten. Gebruik dus voldoende wasmiddel en kies eventueel ook voor wasverzachter! 

Maak je wasmachine af en toe schoon 

Je zou denken dat je wasmachine een zelfreinigende werking heeft. Tot zekere zin is dit ook zo, maar toch wordt het aangeraden om de wastrommel af en toe ook met de hand even schoon te maken. Vaak blijven er resten van wasmiddel hangen in de wastrommel. Het is belangrijk om dit af en toe goed weg te halen. Als je dit niet doet, kan je last krijgen van schimmels, vetluis en zeepluis. Dit wil je natuurlijk voorkomen! 

Maar hoe kun je de wasmachine nou goed schoonmaken? Als eerste is het handig om het zeepbakje en het rubber rondom de deur handmatig schoon te maken. Daarna kun je de wasmachine vullen met wat azijn en kies een programma met een hoge temperatuur. Na dit programma kun je de wasmachine nog een keer een programma laten draaien, maar nu met een kop soda. Het ultieme recept voor het schoonmaken van jouw wasmachine! 

Als het goed is weet jij nu precies wat de oorzaak is van stinkend wasgoed. Pas de bovenstaande tips toe en je kunt het wasgoed weer lekker fris laten ruiken! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Dit is waarom een strandtas onmisbaar is tijdens je vakantie

Een vakantie is het perfecte moment om te ontspannen en te genieten…