Stinkende vaatwasser: 4 tips

Mensen met een vaatwasser herkennen het vast. Je denkt dat je afwas schoon is, maar je doet de vaatwasser open en het enige wat je ruikt is een stinkende geur. Dit is natuurlijk niet de bedoeling van een vaatwasser. Toch komt het vaker voor dan je denkt. Een vaatwasser zit vaak vol met etensresten, waardoor je snel last krijgt van bacteriën en schimmels. Als je vaatwasser stinkt, is het belangrijk om er snel wat aan te doen. Zo voorkom je dat het erger wordt en kun je al snel je afwas weer lekker schoon krijgen! Hieronder vind je een aantal tips waarmee jij een stinkende vaatwasser kunt verhelpen. 

Verschoon de filter van de vaatwasser 

De oorzaak van een stinkende vaatwasser zijn meestal etensresten die een lange tijd in de vaatwasser blijven hangen. Deze etensresten blijven steken in de filter, die zich vaak op de bodem van de vaatwasser bevindt. Hier komen bacteriën en schimmels vrij en dat zorgt voor een nare geur.

Maar hoe kun je de filter nou schoonmaken? Het is belangrijk dat je weet waaruit de filter bestaat. Een filter heeft 2 tot 3 onderdelen en je kunt het in een keer uit de vaatwasser halen. Vervolgens haal je de delen uit elkaar. Het is belangrijk dat je elk gedeelte van de filter goed schoonmaakt. Doe dit met heet water met een beetje afwasmiddel. Dit zorgt ervoor dat de etensresten, de bacteriën en de schimmels weggaan. 

Het is aan te raden om de filter van de vaatwasser regelmatig schoon te maken. Probeer dit een paar keer in de maand te doen om bacteriën en schimmels te vermijden. Zo kun je altijd genieten van een schone vaatwasser met een frisse geur! 

Stel een hoge temperatuur in 

Misschien gebruik je bij het afwassen van je borden en bestek een wat lagere temperatuur om minder energie te verbruiken. Als je de vaatwasser hygiënisch en schoon wilt houden, is het soms wel goed om het programma op een hete temperatuur in te stellen. Denk hierbij aan minstens 60 graden of meer. Bacteriën en schimmels kunnen niet tegen een hete temperatuur en worden zo vanzelf verwijderd. Een erg makkelijke manier om je vaatwasser schoon te houden. Probeer dus minstens 2 keer per week de temperatuur erg hoog in te stellen! Zo voorkom je dat bacteriën en schimmels zich in de vaatwasser kunnen nestelen en krijg je nooit last van vervelende geurtjes. 

Spaar geen vuile borden en bestek op 

Sommige mensen gebruiken niet zoveel borden en bestek en hoeven de vaatwasser niet elke dag aan te doen. Ze leggen de vaat dan soms al een tijdje in de vaatwasser voor het gewassen wordt. Probeer deze tijd zo kort mogelijk te houden. Hoe langer je vieze vaat in de vaatwasser laat liggen, des te meer bacteriën en schimmels er vrij kunnen komen. Probeer de vaatwasser eigenlijk elke dag aan te zetten, in ieder geval om de dag. Zo voorkom je problemen en gaat je vaatwasser niet stinken! 

Gebruik citroen of azijn tegen geurtjes

Citroen en azijn staan erom bekend dat ze geuren kunnen neutraliseren. Dit werkt dan dus ook in je vaatwasser. Snijd bijvoorbeeld een citroen doormidden en leg het in de vaatwasser, zowel aan de boven- als aan de onderkant. Als je azijn wilt gebruiken kun je een kopje azijn in de vaatwasser zetten. Bij beide opties kun je het programma gewoon laten lopen met de citroen of de azijn. Tijdens het wassen worden geurtjes dankzij de citroen en de azijn geneutraliseerd. Zo kun je de vaatwasser daarna gewoon uitpakken, zonder dat je last krijgt van nare geurtjes. 

Je kunt azijn ook gebruiken om de vaatwasser een keer leeg mee te laten draaien. Je kunt de azijn dan over de bodem van de vaatwasser gieten. Vervolgens stel je een kort programma in op een warme temperatuur en je vaatwasser is daarna goed gereinigd. Het is wel belangrijk dat je voor een kort programma zonder voorprogramma gaat. Ook hoef je geen vaatwastablet te gebruiken als je de vaatwasser met azijn schoonmaakt. 

Na het lezen van deze tips is het je waarschijnlijk wel duidelijk geworden waarom je vaatwasser stinkt en wat je eraan kan doen. Ga aan de slag met de tips en jij kunt binnenkort weer genieten van een fris ruikende vaatwasser! 

Stinkende vaatwasser
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

IJs! De top 10 populaire ijssmaken

De zomer is weer begonnen en met deze warme zomerse temperaturen krijg…

Naar verwachting veel wespen op komst: wat je wel en niet(!) moet doen

Wespenbestrijders verwachten in de zomer van 2022 veel wespenplagen. In het voorjaar…

Rekeningrijden: wat houdt het precies in?

Rekeningrijden, er wordt in Nederland al jarenlang over gespeculeerd. De kans is…

Huurtoeslag op de schop: dit gaat veranderen

Het kabinet wil de regels rondom huurtoeslag volledig gaan veranderen. Dit om…