Reptielen als huisdieren: wat mag er nog?

Veel mensen hebben wel een huisdier. Een hond, kat of vis zijn de meest voorkomende huisdieren van huishoudens in Nederland. Sommige mensen houden echter van bijzondere soorten huisdieren: reptielen. Ook deze mag je thuishouden en verzorgen. Dit geldt natuurlijk niet voor elk soort reptiel, want er zijn natuurlijk een aantal soorten reptielen die erg gevaarlijk zijn of gewoon niet geschikt zijn voor in huis. Wat is er mogelijk en welke reptielen kun mag je niet in huis hebben? Je leest het hieronder! 

Welke reptielen mag je in huis hebben? 

Op dit moment mag je in Nederland maar liefst 412 soorten reptielen thuishouden. Hieronder vallen 249 soorten hagedissen, 107 soorten slangen en 66 soorten schildpadden. Dit zijn er een heleboel dus! Een paar van de meest populaire soorten reptielen zijn de maisslang, de kameleon, de doosschildpad, de baardagame, de koningspython en de pijlgifkikkers. Al deze reptielen zijn geschikt om te hebben als huisdier. Voordat je een reptiel als huisdier aanschaft, is het altijd handig om over een paar dingen na te denken. Denk bijvoorbeeld goed na of jij wel genoeg kennis hebt om het reptiel goed te kunnen verzorgen. Ook is het belangrijk dat je genoeg tijd hebt om het dier te kunnen verzorgen. Verder is het ook handig als je genoeg ruimte hebt voor het reptiel, zodat het niet altijd in een klein hokje hoeft te zitten! 

Welke reptielen mag je niet in huis hebben? 

Er zijn natuurlijk ook een aantal soorten reptielen die je niet in huis mag hebben. Hoe weet je nou welke soorten je wel of niet in huis mag hebben? Dit kun je zien op de positieflijst. Op deze lijst staan alle soorten reptielen die je thuis mag houden. Als het soort reptiel dat je op het oog hebt niet op deze lijst staat, mag je deze niet thuishouden. 

Voorbeelden van reptielen die je niet als huisdier mag hebben zijn zeeschildpadden, lederschildpadden, alligators, kaaimannen, krokodillen en verschillende soorten slangen. Deze reptielen zijn niet geschikt voor in huis. Ze kunnen erg gevaarlijk worden en zijn niet geschikt om thuis te houden. Veel mensen hebben bij het uitzoeken van een reptiel geen idee wat de gevaren zijn en voor die mensen is het goed dat bepaalde soorten reptielen verboden worden om thuis te houden. 

Welke soorten slangen mag je in huis houden? 

Er zijn maar liefst 107 soorten slangen die je thuis mag houden. Een van de populairste slangen die veel mensen als huisdier hebben is de korenslang. De korenslang is een slang die je erg goed thuis kunt onderhouden. De slang is ook niet zo groot en wordt niet snel agressief. Zo kun je de slang dus goed vasthouden zonder dat deze snel agressief wordt. 

Een ander voorbeeld van een slang die je thuis mag hebben is de kousenbandslang. Deze slang wordt ook niet heel groot, maar beweegt wel veel en snel. Het is lastiger om deze slang vast te houden en daarom is deze slang geschikt voor mensen die al ervaring hebben met het verzorgen van slangen. 

Ook de melkslang is een slangensoort die je thuis mag houden. De melkslang is ook niet zo groot en is daarom ook makkelijk vast te houden. Ideaal voor mensen die voor het eerst een slang als huisdier willen houden. 

Kun je reptielen tam maken? 

Sommige reptielen kun je tam maken en andere niet. Als je een reptiel wilt aanschaffen die je tam kan maken, is het handig om van tevoren onderzoek te doen of het soort reptiel dat jij op het oog hebt tam te maken is. Een voorbeeld van een reptiel dat je goed tam kan maken is de groene leguaan en de baardagame. Als je ze makkelijk tam wilt kunnen maken, is het aan te raden om dit al vanaf jonge leeftijd te doen. Koop je een volwassen reptiel? Dan is het een stuk lastiger om ze tam te maken. Let hier dus op als dit een wens van je is! 

Hoe bereid je je huis voor op het houden van een reptiel? 

Voordat je een reptiel koopt, is het handig om je goed voor te bereiden. Onderzoek eerst wat het reptiel dat je op het oog hebt nodig heeft om goed te kunnen leven. Zoek bijvoorbeeld uit wat de grootte van het hok moet zijn en in wat de kamertemperatuur moet zijn. Kijk ook welk soort voedsel ze nodig hebben en haal het juiste voer in huis voordat je het dier aanschaft. Laat je ook informeren door een ervaringsdeskundige op het gebied van reptielen. Deze persoon kan jou goed informeren over wat je in huis moet halen voor het reptiel en hoe je het reptiel het beste kan verzorgen. Zo weet je zeker dat het reptiel een goed thuis krijgt! 

Reptiel als huisdier
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

IJs! De top 10 populaire ijssmaken

De zomer is weer begonnen en met deze warme zomerse temperaturen krijg…

Naar verwachting veel wespen op komst: wat je wel en niet(!) moet doen

Wespenbestrijders verwachten in de zomer van 2022 veel wespenplagen. In het voorjaar…

Rekeningrijden: wat houdt het precies in?

Rekeningrijden, er wordt in Nederland al jarenlang over gespeculeerd. De kans is…

Huurtoeslag op de schop: dit gaat veranderen

Het kabinet wil de regels rondom huurtoeslag volledig gaan veranderen. Dit om…