Lange afstand wandelen Europa: 5 goede wandelroutes

Wandelen is al jarenlang erg geliefd bij mensen die graag actief bezig zijn en nieuwe omgevingen willen ontdekken. In Europa kun je bijna overal terecht voor spectaculaire wandelingen. Maar wat zijn nou de mooiste lange afstand wandelroutes door Europa? Hieronder vind je een aantal avontuurlijke en mooie lange afstand wandelroutes door heel Europa! 

Camino de Santiago 

De Camino de Santiago is een van de meest populaire pelgrimsroutes van heel Europa. Jaarlijks lopen duizenden mensen deze route, die loopt door het noorden van Spanje. De Camino de Santiago eindigt in de stad Santiago de Compostella, dat ligt in het Noord-Westen van Spanje ligt. Je kunt de route beginnen vanaf verschillende plekken. Veruit de meeste mensen beginnen de route vanaf de grens met Frankrijk. Deze route is ongeveer 800 kilometer lang. Je kunt ervoor kiezen om de route door de binnenlanden te lopen, maar je kan ook voor de route langs de Atlantische Oceaan kiezen. Je kunt de Camino de Santiago ook beginnen in Sevilla, een bekende stad in Zuid-Spanje. Kortom, als je de Camino de Santiago wilt lopen, kun je uit veel verschillende startpunten kiezen en je favoriete route gaan lopen! 

Van Finland naar Italië 

Een populaire lange afstands wandeling in Europa is de E10-route. Deze route loop van het noorden van Finland tot Noord-Italië. Tijdens de wandeling loop je door Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk en zul je door veel verschillende soorten landschappen lopen. In het toendra landschap in Finland kun je genieten van de weidse uitzichten, waar je niemand zult tegenkomen. Het is net alsof je alleen op de wereld bent, terwijl je loopt over een landschap rijk aan mossen, korstmossen, grassen en dwergstruiken. In Duitsland kun je genieten van de prachtige bossen en op een gegeven moment natuurlijk ook bergen. De bergen worden steeds groter en daarom zal de wandeling ook steeds iets zwaarder worden. Daar krijg je natuurlijk wel weer prachtige verre uitzichten voor terug! Kortom, een spectaculaire route met veel verschillende landschappen door Europa. 

Van Lapland naar de Griekse Egeïsche Zee 

Een andere prachtige en spectaculaire lange afstandsroute in Europa is de E6-route. Deze route is maar liefst 8000 kilometer lang en loopt van het Finse Lapland tot aan de Griekse Egeïsche Zee. Als je deze route loopt, kom je door veel verschillende landen. Je loopt onder andere door Finland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië om uiteindelijk te eindigen in Griekenland. Dat betekent dat je veel verschillende landschappen en culturen onderweg tegen zult komen. Je moet wel een paar keer de boot nemen, om de juiste route te kunnen blijven lopen. Op het begin geniet je van de toendra landschappen in het Finse landschap. Naarmate je steeds zuidelijker komt, loop je steeds meer in de bergen en kun je genieten van verre uitzichten. Uiteindelijk kom je aan bij de prachtige Griekse Egeïsche Zee en kun je genieten van de Griekse cultuur en het eten. 

Van Portugal naar Cyprus 

Een andere mooie lange afstandsroute is de E4-route. Bij deze route loop je niet vanaf het Noorden naar het Zuiden, maar juist horizontaal vanaf het Westen naar het Oosten. Je zou het niet zeggen, maar de route is in totaal maar liefst 12.000 kilometer lang! De route loopt door de landen Portugal, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Bulgarije, Griekenland en je eindigt natuurlijk in het land Cyprus. Onderweg maak je dus kennis met een heleboel verschillende culturen en landschappen. Je zult veel door de bergen lopen, wat soms erg zwaar kan worden. Wees dus goed voorbereid als je van plan bent om deze route te gaan lopen! 

Van Tarifa naar Salerno

Houd jij van de Middellandse Zee en ga jij het liefst op vakantie naar een plek langs de Middellandse Zee? Dan is de E-12 een lange afstand wandelroute die je niet mag missen! Deze wandelroute loopt vanaf het Spaanse kustplaatsje Tarifa naar het Italiaanse kustplaatsje Salerno. En de route loopt de hele tijd langs de Middellandse Zee. Zo kun je altijd even stoppen voor een zwempauze en genieten van het uitzicht over de zee. Ook kun je altijd lekker wandelen in het briesje van de zee, wat ook een beetje verkoeling geeft wanneer je stevig aan het wandelen bent. De route loopt onder andere langs de Spaanse kustplaatsen Alicante, Valencia en Barcelona. Om vervolgens langs de Franse kustplaats Cinque Terre te lopen. In Italië kom je langs Rome en Napels en uiteindelijk eindig je in Salerno. Kortom, een route vol prachtige stranden en zwempauzes in de Middellandse Zee!

Waarschijnlijk heb je nu al veel inspiratie opgedaan voor een volgende lange afstand wandelroute door Europa. Er zijn veel mogelijkheden, dus kies een wandelroute uit die jou het meest aanspreekt!

Lange afstand wandelen Europa
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Zo belangrijk is sporten in de juiste outfit

Sporten is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Regelmatig sporten kan bijdragen aan…

Dit zijn de 10 belangrijkste sportartikelen van dames

Sporten is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl en het is…

Populair: padel! Tips & Tricks voor beginners

Padel is al jarenlang een geliefde sport in het buitenland en sinds…