Huurtoeslag op de schop: dit gaat veranderen

Het kabinet wil de regels rondom huurtoeslag volledig gaan veranderen. Dit om mensen die woningen huren in de vrije sector ook te kunnen compenseren. Vanaf 2024 gaan deze veranderingen in en dat heeft voor alle huurders die recht hebben op huurtoeslag gevolgen. De prijs van het geven van huurtoeslag aan meer mensen moet ergens worden gecompenseerd. Wat verandert er nou precies en wat heeft dit voor gevolgen bij huurders? Hieronder vind je het! 

Huurtoeslag wordt geldig vanaf 21 jaar 

Op dit moment hebben mensen onder de 23 jaar nog niet dezelfde huurtoeslaggrens als mensen van 23 jaar en ouder. Mensen met een leeftijd onder de 23 jaar mogen een maximale huur hebben van €442,46. De maximale huurtoeslaggrens van mensen boven de 23 jaar is 763,47. Dit ligt natuurlijk een stuk hoger en eigenlijk is dit niet eerlijk in verhouding tot de jongere volwassenen die ook graag een woning willen huren. Vanaf 2024 wordt deze huurtoeslaggrens gelijkgetrokken en krijgen mensen vanaf 21 jaar dezelfde huurtoeslaggrens als mensen boven de 23 jaar. Zo wordt het voor mensen onder de 23 een stuk makkelijker om zelfstandig te gaan wonen. 

Huurtoeslaggrens verdwijnt

De huurtoeslaggrens wordt in 2024 niet alleen gelijkgetrokken bij mensen onder de 21 en mensen boven de 23. De huurtoeslaggrens zal helemaal verdwijnen en dat betekent dat je ook bij woningen met een hogere huur recht hebt op huurtoeslag. Dit is eigenlijk een logisch gevolg van de huizenmarkt op dit moment. De huren worden zo hoog, dat er maar weinig woningen overblijven die geschikt zijn voor het aanvragen van huurtoeslag. De huurtoeslag hangt dan volledig af van het inkomen van de persoon en is niet hoger dan €548,- per maand. Dit betekent dat het voor mensen met een lage huur waarschijnlijk voordeliger wordt. Mensen met een hoge huur krijgen minder huurtoeslag en voor hen zullen de gevolgen wel vervelend zijn. 

Servicekosten worden niet meer meegerekend

Nu mag je de servicekosten nog meerekenen bij het berekenen van je huurtoeslag. De huurtoeslag wordt bepaald door de huurprijs plus de servicekosten. Vanaf 2024 mag je de servicekosten niet meer bij de huurprijs op tellen om je huurtoeslag te berekenen. Mensen moeten dan vanaf 2024 hun servicekosten volledig zelf betalen. Dat kan in sommige gevallen niet zo gunstig uitpakken. 

De gevolgen van de veranderingen 

Voor sommige huurders kunnen deze veranderingen vervelende gevolgen hebben. Zij moeten vanaf 2024 meer huur betalen en hebben daardoor nog meer vaste lasten. Voor die mensen kan het lastig worden om rond te komen en zij kunnen misschien op een gegeven moment de huur niet meer betalen. Het kabinet zal dus ook met een plan voor deze groep mensen moeten komen om problemen te voorkomen. 

Mensen met een lage huur en een laag inkomen zitten goed. Zij krijgen de vaste huurtoeslag en hoeven daardoor nog maar een kleine eigen bijdrage te doen. Deze mensen houden dan juist meer geld over in de maand en kunnen besparen op hun vaste lasten. Je merkt het al, voor iedereen gaat de nieuwe regelgeving anders uitpakken.

Huurtoeslag
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

IJs! De top 10 populaire ijssmaken

De zomer is weer begonnen en met deze warme zomerse temperaturen krijg…

Naar verwachting veel wespen op komst: wat je wel en niet(!) moet doen

Wespenbestrijders verwachten in de zomer van 2022 veel wespenplagen. In het voorjaar…

Rekeningrijden: wat houdt het precies in?

Rekeningrijden, er wordt in Nederland al jarenlang over gespeculeerd. De kans is…

Wat is de duurste Rolex? De top 10 duurste Rolexen

Als je denkt aan horloges, denk je al snel aan het merk…