Aminozuren zijn erg populair onder sporters

Gezond leven streven de meeste mensen na, maar soms wil je het wel eens een extra boost geven. Dat betekent dat je meer gaat sporten en bewegen, je wellicht wat overtollige kilo’s kwijt wil waardoor je ook beter op je voeding gaat letten. Dat betekent dat je in je dagelijkse dieet let op een uitgebalanceerde mix van koolhydraten en vetten voor de broodnodige energie. Dus mineralen, spoorelementen en vitamines mag je uiteraard niet overslaan. Verder is voldoende eiwitrijk voedsel belangrijk om binnen te krijgen. Weet je overigens dat eiwitten de belangrijkste bouwstoffen zijn en dat ze zijn opgebouwd uit aminozuren? Wat weet je verder over aminozuren en weet je ook waarom supplementen met aminozuren zo populair zijn onder sporters?

Wat zijn aminozuren precies?

Aminozuren spelen een cruciale rol in verschillende biologische processen in het menselijk lichaam. Wellicht weet je het nog van school. Op je DNA is de code te vinden van alle lichaamseiwitten die je zelf aanmaakt. Je lichaam leest deze code in tripletten. Elk triplet staat voor een ander aminozuur. Als bouwstenen voor eiwitten heeft je lichaam een twintigtal aminozuren nodig. We onderscheiden drie klassen van aminozuren. Aminozuren die door je lichaam zelf kunnen worden gefabriceerd, noemen we niet-essentiële aminozuren. Semi-essentiële aminozuren maakt je lichaam ook zelf aan, maar vaak niet in voldoende mate. Deze aminozuren horen in je voeding voor te komen. Dat geldt helemaal voor essentiële aminozuren, die je lichaam niet kan synthetiseren. Zonder essentiële aminozuren kan je lichaam niet functioneren of overleven. Daarnaast zijn er ook andere aminozuren, die je lichaam gebruikt voor andere doeleinden. Het aminozuur 5 HTP, waar we later op terugkomen, is daar een van.

Wat zijn aminozuren precies

Voordelen van preparaten, rijk aan BCAA

Ken je de uitdrukking BCAA? Je hoort het vast van de fanatieke sporters om je heen. Het is een Engelstalige afkorting en staat voor Branched Chain Amino Acids. In deze klasse van aminozuren komen een drietal uiterst belangrijke voor: valine, isoleucine en leucine. Deze drie aminozuren uit de BCAA klasse zijn essentiële aminozuren, die je lichaam bovendien erg vaak in eiwitten inbouwt. Ben je bezig met een trainingsprogramma waarbij spieropbouw belangrijk is, dan kun je een tijdelijk tekort krijgen aan deze essentiële aminozuren. Door BCAA als supplement te slikken, verrijk je je voeding. Veel sporters merken dat ze met BCAA als supplement sneller herstellen van inspanningen en hun sportieve doelen eerder bereiken. Is BCAA iets voor jou?

Wat kan 5 HTP voor me doen?

De naam 5 HTP staat voor 5-hydroxytryptofaan. Op zich is 5 HTP geen bouwstof voor de aanmaak van eiwitten. Je lichaam gebruikt 5 HTP voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld als anti-oxidant, om de werking van vrije radicalen tegen te gaan. Ook vitamine C heeft een functie als anti-oxidant. Een zeer belangrijke functie van 5 HTP is de aanmaak van twee hormonen, serotonine en melatonine. Serotonine is belangrijk voor je emotionele stabiliteit en de kwaliteit van je spijsvertering. Melatonine regelt je dag-nachtritme en zorgt dat je voldoende uit kan rusten van je sportieve inspanningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Zo belangrijk is sporten in de juiste outfit

Sporten is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Regelmatig sporten kan bijdragen aan…

Dit zijn de 10 belangrijkste sportartikelen van dames

Sporten is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl en het is…

Lange afstand wandelen Europa: 5 goede wandelroutes

Wandelen is al jarenlang erg geliefd bij mensen die graag actief bezig…

Populair: padel! Tips & Tricks voor beginners

Padel is al jarenlang een geliefde sport in het buitenland en sinds…