7x leuke mountainbike routes in Nederland

Mountainbike liefhebbers zijn vaak echte avonturiers en altijd op zoek naar mooie routes. Het liefst met veel hoogtemeters, uitdagende hellingen en slingerweggetjes die je techniek op scherp stellen. Mountainbikers houden ook van een mooi uitzicht. Maar welke routes voldoen nou aan al deze eisen? En waar moet je als mountainbike liefhebber nou echt zijn geweest? Hieronder vind je inspiratie voor een aantal leuke mountainbike routes door heel Nederland. 

De Treeker Mountainbikeroute

De Treeker Mountainbikeroute loopt door de buurtschap Den Treek in de provincie Utrecht. De route loopt onder andere door de Utrechtse Heuvelrug. Dat betekent veel hoogteverschillen en klimmen dus! Je kunt kiezen uit twee verschillende routes, of ze gewoon allebei doen. Zo heb je de blauwe route, genaamd de Treeker MTB Trail Noord. De andere route is de rode route, die de Treeker MTB Trail Zuid wordt genoemd. De blauwe route is 22 kilometer lang en de rode route 16 kilometer. Dat betekent dat je beide routes op een dag zou kunnen doen! De routes zijn allebei erg zigzaggend en bestaan uit veel hoogteverschillen, paden met stuifzand en prachtige uitzichten. Een perfecte combinatie van avontuur en natuur! 

MTB-route Valkenburg (Cauberg)

In Limburg kun je natuurlijk ook rekenen op veel hoogteverschillen. De MTB-route Valkenburg maakt hier dan ook optimaal gebruik van! De route is 30,5 kilometer lang en loopt op tot hoogtemeters van 678. Dat kan best zwaar worden, maar levert ook prachtige verre uitzichten op natuurlijk! Je kunt genieten van uitzichten over de heuvels van Limburg en van de typische Limburgse architectuur. De authentieke boerdijen en woningen zul je vaak voorbij zien komen. De route kent een aantal steile hellingen die vooral voor beginners erg lastig kunnen zijn. Het is daarom ook een route die meer geschikt is voor gevorderden dan beginners. Maar de Limburgse mountainbike liefhebbers kunnen deze route natuurlijk niet overslaan! 

MTB-route Lochem

In Lochem loopt ook een prachtige mountainbike route. De route is 21,2 kilometer lang en loopt lang het Nationaal Landschap De Graafschap, de Paaschberg, de Lochemse Bergd en de Kale Berg. De route loopt tussen het dorp Lochem en Barchem. Dat belooft ook weer veel hoogteverschillen en steile hellingen. In 2021 werd deze route nog bekroond als beste nieuwe MTB-trail bij de verkiezing van de MTB Trail Awards. Het is geen lange route, maar toch wordt deze route niet aangeraden voor beginners. Dit komt mede door de steile hellingen en de hoogteverschillen. 

MTB-route Drunen

De mountainbike route in Drunen is een route met een lengte van 25 kilometer. Drunen ligt in Brabant en de route loopt onder andere door de Loonse en Drunense Duinen. Dit zijn duinen die vol liggen met stuifzand. In Europa is dit een van de grootste gebieden met zoveel stuifzand. De route bestaat vooral uit bossen en dus zacht stuifzand. Ook dit kan lastig worden voor beginners en de route is daarom vooral aangeraden voor gevorderden. 

MTB-route Amerongen 

Ook in Amerongen ligt een prachtige mountainbike route. Deze route ligt tussen Veenendaal en Amerongen, in de Utrechtse Heuvelrug. Onderdeel van de route is de Amerongse Berg. Dit betekent veel hoogtemeters: maar liefst 300 in totaal. Hierdoor kan het voor beginners lastig zijn om deze route te mountainbiken, ook al is de route slechts 18 kilometer lang. 

MTB-route Hellendoorn 

In het Overijsselse Hellendoorn kun je ook genieten van een mooie mountainbike route. Deze route loopt door de Sallandse Heuvelrug en heeft een lengte van 17 kilometer. Ook bij deze route krijg je te maken met veel hoogtemeters en dat betekent dus hard trappen. Je komt er ook veel steile afdalingen en slingerweggetjes tegen. De ultieme route voor als je van een beetje avontuur houd! 

MTB-route Lemele 

De MTB-route van Lemele loopt over de hoogste berg van Overijssel, de Lemelerberg. De route is maar liefst 13 kilometer lang en loopt volledig door het bos. De klim omhoog is erg steil en zwaar en zit vol met slingerweggetjes. Ook de afdalingen kunnen uitdagend zijn en vooral lastig voor beginners. Op het laatste deel van de route is er nog een erg steile klim, met als kers op de taart natuurlijk wel een prachtig uitzicht. Kortom, een route die je moet hebben gedaan als je mountainbike liefhebber bent en in Overijssel woont. 

Als mountainbike liefhebber sta je nu vast al klaar om naar een van deze mooie plekken te gaan. Kies een mooie plek uit dicht bij jou thuis en maak er een avontuurlijke dag van! 

leuke mountainbike routes in Nederland
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Stinkend wasgoed: 6 tips

Wat is er nou fijner dan in een net gewassen bed te…

Zo belangrijk is sporten in de juiste outfit

Sporten is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Regelmatig sporten kan bijdragen aan…